Repere TuristiceBiserica Sfântul Nicolae

Cartierul „Munteni” al orașului Hârlău, are o istorie destul de recentă.
Cartierul s-a înfiripat la sfârșitul secolului al XVIII-lea și consolidat în secolul al XlX-lea, cu populație venită din Bucovina după răpirea acesteia de către austrieci în anul 1775.
După intersecția cu strada Sf. Neculai, pe dreapta, se află biserica Sfăntul Neculai. Construită prin stăruința părintelui Gavriil, bucovinean de origine, ca și locuitorii cartierului, biserica a fost sfințită la 4 octombrie 1797, dar pe locul ei existase o capela din lemn, căci aici era vechiul cimitir. Prima renovare a bisericii s-a făcut la 1826 de Mihai Herescu, care a și înzestrat biserica cu cele necesare unei slujbe creștine. Turnul existent astăzi pe latura de vest datează din anul 1975 fiind construit sub îngrijirea preotului Constantin Cârlan.

Pe locul unde se află actuala biserică, a fost înainte o capelă din lemn, aflată în incinta unui cimitir. Osemintele fiind mutate în cimitirul de la Eternitate. Deci pe locul unde se afla casa parohială, poliția orașului Hărlău și casele din vecinatate, până la malul râului Bahlui, era vechiul cimitir a orașului.

Prăbuşindu-se bolţile, în anul 1937 s-au refăcut şi s-a adăugat şi pridvorul cu turnul clopotniţă în timpul păstoririi preotului Dimitrie Stefănescu. Lucrările s-au terminat în anul 1955 şi s-a sfinţit biserica de către I.P.S. Mitropolit Sebastian Rusan.
În vremea păstoririi preotului Cârlan Costache între anii 1956-1992, s-a refăcut acoperişul la biserică şi s-a reparat casa parohială.Din anul 1993, 01 februarie în timpul păstoririi preotului Mihai Amargheoalei s-a construit din nou împrejmuirea curţii bisericii şi a casei parohiale cu soclul de piatră şi fier forjat. În anul 1994 s-au făcut reparaţii exterioare la biserică înlocuind tencuiala veche cu una nouă din ciment alb şi praf de marmură.În anul 1999 s-a ridicat noua clopotniţă.